UTILITATS

GESTIÓ DE FITXERS

7-Zip 

Compressor i descompressor de fitxers. Comprimeix en format 7z i ZIP. Descomprimeix gairebé tots els formats (RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH...). És aconsellable associar-li tots els formats de compressió. Per fer-ho anem al menú Eines / Opcions / Sistema. S'integra al sistema: per comprimir i descomprimir normalment seleccionarem els fitxers o les carpetes a l'explorador del Windows i hi farem clic amb el botó dret del ratolí.

Per canviar l'idioma anem al menú Eines / Opcions / Llengua. I per associar els fitxers comprimits aneu a Eines / Opcions / Sistema.


Eraser 

Per suprimir realment fitxers que no volem que es recuperin mai (ja sabem que quan suprimim un fitxer realment no es suprimeix). S'integra a l'explorador del Windows: podem suprimir definitivament un fitxer fent-hi clic amb el botó dret del ratolí. 

Recuva 

Per recuperar fitxers que hem suprimit accidentalment. Recomanable portar en un pendrive la versió portable. Mai se sap!

Per canviar l'idioma, a la primera pantalla fem clic al botó Cancel·la, i després a Opcions / Idioma.

WinDirStat 

Eina que analitza els nostres discs durs o una carpeta en concret i ens dóna una detallada anàlisi de la distribució de l'espai. Ens presenta un llistat amb totes les carpetes i fitxers trobats i un mapa que presenta cada carpeta amb un color. És portable: no necessita instal·lació, només cal descomprimir el fitxer ZIP.

Per canviar l'idioma anem al menú Opcions / Configurar WinDirStat

GESTIÓ DE PDFs

PDFCreator 

Permet crear fitxers PDFs des de qualsevol programa que pugui imprimir. També podem encriptar i protegir els fitxers PDFs amb contrasenya, combinar diversos PDFs en un de sol, exportar a JPG, PNG... 

Cal seleccionar l'idioma durant la instal·lació. 

Durant la instal·lació és aconsellable no instal·lar PDF Architect (perquè inclou opcions que són de pagament) ni altres programes de tercers no desitjats. Feu clic al botó Configuració avançada i desactiveu la casella Install PDF Architect. També ofereix l'antivirus Avast. No l'instal·leu: feu clic a Decline.

PDFsam Basic 

PDF Split and Merge Basic Edition. Per combinar dos o més fitxers PDFs en un de sol, dividir un PDF (cada pàgina en un PDF o extreure algunes pàgines), personalitzar la orientació de cadascuna de les pàgines o de totes...


SISTEMA

Catalanitzador per al Windows

El Catalanitzador per al Windows té l'objectiu de simplificar la catalanització de qualsevol sistema Microsoft Windows aplicant automàticament els canvis de configuració, paquets de llengua i correctors ortogràfics necessaris per tal que l'usuari pugui treballar en català.  

Speccy 

És una eina que detecta el maquinari del nostre ordinador i ens ofereix un informe detallat: CPU, RAM, placa mare, targeta gràfica, discs durs.... Per canviar l'idioma anem al menú View / Options.

La versió portable ja està instal·lada i configurada, en un fitxer comprimit ZIP. Només cal copiar el fitxer ZIP al pendrive i descomprimir-lo (utilitzant el 7-ZIP, fem clic al fitxer amb botó dret del ratolí i seleccionem Extreure a aquesta carpeta).  


TightVNC 

És un programa de control remot. Es pot veure l'escriptori d'una màquina remota i controlar-lo amb el ratolí i teclat locals. 

VirtualBox

Permet la virtualització de sistemes operatius (instal·lació d'un o diversos sistemes operatius dins d'un altre emulant un maquinari virtual).


SEGURETAT

CCleaner 

Per optimitzar, netejar, mantenir la privacitat del nostre sistema i no deixar rastres de la nostra activitat (al sistema operatiu, a internet o a les aplicacions que utilitzem). També té un netejador del registre del sistema.

Per canviar l'idioma cal anar al menú Opcions / Configuració / Idioma.

És gratuït per ús domèstic.

KeePass Password Safe 

Aquesta és la edició professional. És un gestor de contrasenyes. Avui en dia que tenim tantes contrasenyes, aquest programari ens ajuda a gestionar-les d'una manera segura, en una base de dades encriptada, amb una contrasenya mestra. Si utilitzem la versió portable, podem portar en el pendrive totes les nostres contrasenyes en una base de dades encriptada.

La versió portable ja està instal·lada i configurada, en un fitxer comprimit ZIP. Només cal copiar el fitxer ZIP al pendrive i descomprimir-lo (utilitzant el 7-ZIP, fem clic al fitxer amb botó dret del ratolí i seleccionem Extreure a aquesta carpeta).

Per la versió en català, descarregueu-vos aquest fitxer, descomprimiu-lo i copieu el fitxer descomprimit  Catalan.Ingx a la carpeta del programa. Després, per canviar l'idioma anem al menú Visualitza / Canvia l'idioma.